Podpora

Podpora

Život našich zlínských farností shrnuje stejnojmenný farní zpravodaj. Pokud Tě zajímá, co se ve farnosti plánuje, mrkni do Kalendáře či Pastoračního plánu a do sekce Projekty.

Jak podpořit provoz, rozvoj a aktivity farnosti?

Nejdůležitější ze všeho je modlitba a důvěrně žitý vztah s Ježíšem. Pokud se tak skutečně děje, následující body jsou v celku samozřejmostí:

Finanční částkou při sbírce v kostele

Hospodin vyzývá Izrael, aby dával desátek ze všeho, co získá. Finanční podpora církve je pro křesťana závazná i podle Patera církevních přikázání. Zkusme si spočítat, kolik je náš měsíční příjem, jaká je desetina tohoto příjmu a kolik ve skutečnosti přispíváme na chod farnosti.

Minimální částka příspěvku osoby výdělečně činné, by měla být za jednu neděli alespoň 100,- Kč. Říkáte si, že to je přeci moc. Ne, to je minimum. Když dám něco s radostným srdcem Bohu, získám zpět stokrát víc ;-) Kdo tedy málo dá, jen málo získá zpět.

V kostele sv. Filipa a Jakuba můžete kromě fyzických pokladniček využít bankovní terminál.

Větším podporovatelům nabízíme jako poděkování víno z arcibiskupských sklepů. Vyzvednout si jej můžete po kterékoli bohoslužbě v sakristii.

Finanční dar zaslaný na účet

Ke spolufinancování farnosti lze také použít jednorázový dar či trvalý příkaz k úhradě ve vašem internetovém bankovnictví.

Číslo účtu farnosti je 123-3857120267/0100 KB; do poznámky uvádějte prosím DAR NA HLAVNÍ ČINNOST.

Následující QR kód Vám pomůže předvyplnit potřebné údaje:

qr farnost zlin

 

Na začátku roku vám rádi vystavíme potvrzení o přijetí finančního daru, které můžete uplatnit ke snížení daňového základu.

Věcný dar

Po dohodě s duchovním správcem lze také farnost podpořit věcným darem. Zde se fantazii meze nekladou. Jednotlivé věci se mohou pohybovat v různých finančních částkách a zahrnovat různé oblasti – od kancelářských potřeb až po elektroinstalační materiál.

Říkáte si: „Církev teď dostala spoustu peněz a pozemků a ještě chce po nás věřících další peníze.“ Církev tzv. „Církevními restitucemi“ nezbohatla, jen se postupně stává nezávislou na státu. Proto se farnost neobejde bez podpory každého jednotlivého farníka. Níže je odkaz na stránky, kde si můžete přečíst 10 mýtů o „Církevních restutucích“: Desatero mýtů a fakt.

Zapojením se do konkrétní služby ve farnosti

To, že je kostel otevřený, uklizený a nazdobený, není samozřejmostí. A s ohledem na velikost zlínské farnosti by nebylo v silách kněží všechny tyto "drobnosti" zajišťovat. Mají však po ruce ochotné farníky, kteří nabízejí své dovednosti a síly. Nic však netrvá věčně, a proto je stále možnost se zapojit do krátkodobé výpomoci či dlouhodobější spolupráce. Další informace rozvíjí následující stránka Zapoj se ;-).